Skladování uzenin

Skladování uzenin: Jak je uchovat, aby se v lednici nezkazily.

Uzeniny, které jsou vyráběné z kvalitních surovin, musí být také správně skladovány, a díky tomu v potravinách uchováme jejich chuť a čerstvost. Špatným skladováním naopak docílíme snížení výživové hodnoty a brzkého zkažení.

Optimální teplota, kterou bychom měli mít  v lednici, je kolem 3 – 4ºC. Suché a polosuché uzeniny zvládnou  i teplotu do 25ºC, ale za podmínky, že nebudou ve vlhku v lednici.  Vakuované potraviny bychom měli skladovat vždy podle pokynů výrobce.

Měkké uzeniny

Mezi tento sortiment řadíme šunky, klobásy, slaninu, párky, špekáčky, uzené maso nebo také zabijačkové speciality.

·                     Tyto výrobky ihned po donesení z obchodu uskladníme v lednici, kde je teplota kolem 3–4 ºC , a to nejlépe na prostřední polici. 

·                     Krájené výrobky spotřebujeme maximálně do 48 hodin . U balených výrobků se řídíme datem spotřeby daným výrobcem. 

 

Suché trvanlivé uzeniny

V tomto sortimentu se nejčastěji setkáme s  trvanlivými salámy typu Vysočina, Herkules nebo Poličan.

·                     Tyto uzeniny patří mezi nejodolnější, po tepelném zpracování se dále  dlouze vysouší, proto je možné je skladovat i  při pokojové teplotě do 25ºC.

·                     Suché salámy bychom měli uchovávat nejlépe v suché, chladné spíži . Není doporučeno je skladovat v lednici, jelikož vlhko jim nesvědčí a podporuje vznik plísně.  Salámy nebalte do igelitového sáčku , snadno se zapaří a zplesniví.