Ci(n)táty k osvěžení paměti

Donald Trump říká „politics are all talk and no action“, tedy politici jen mluví a nic nedělají.

George Orwell:
Válka je mír Svoboda je otroctví Nevědomost je síla

Posledním liberálním prezidentem za demokratickou stranu byl John F. Kennedy, „Neptej se, co pro tebe může vykonat stát, polož si otázku, co můžeš ty sám udělat pro vlast!”(1961)

Slavný ekonom Milton Friedman kdysi prohlásil, že společnost, která dá přednost rovnosti před svobodou, ztratí jedno i druhé.

Ronald Reagan: „Když něco funguje, zdaň to. Když to pořád funguje, zreguluj to. Když to přestane fungovat, začni to dotovat.“

Chování současných elit EU ve mě stále častěji evokuje Hamleta a jeho: „Vymknuta ze svých kloubů doba šílí.“ Psycholog Martin Seligman to v 60. letech pojmenoval jako „fenomén naučené bezmoci“.

John Swinton, bývalý šéf zaměstnanců New York Times a zároveň jeden z nejoblíbenějších lidí od novin v New Yorku. V roce 1953 byl požádán, aby pronesl přípitek před New York Press Clubem. Když to udělal, učinil velmi důležité a odhalující prohlášení“ Doslovná citace Swintonova přípitku: „V současné době v Americe neexistuje taková věc, jako je nezávislý tisk. Víte to stejně dobře jako já. Není mezi vámi ani jeden novinář, který by se odvážil upřímně vyjádřit svůj názor. Víte předem, že kdyby to udělal, nikdy by se to neobjevilo v tisku. Jsem týdně placen za to, že své upřímné mínění nezveřejňuji v novinách, pro něž pracuji. Vy ostatní jste placeni za stejnou věc, a kdo z vás by byl tak pošetilý, aby napsal svůj upřímný názor, brzy by se ocitl na ulici a hledal by jiné zaměstnání,“ zaznělo v New York Press Clubu před téměř sedmdesáti lety. „Kdybych dovolil, aby se v jednom čísle mých novin objevil můj poctivý názor, do dvaceti čtyř hodin bych přišel o místo. Prací žurnalistů je zabíjet pravdu; bezostyšně lhát; překrucovat pravdu; plazit se u nohou mamonu a prodávat svou vlast a svou rasu za svůj denní chléb. Vy i já víme, že věřit v nezávislost tisku je bláznovství. Jsme nástroji a vazalové bohatých mužů. Jsme skákající tajtrlíci, oni tahají za drátky a my tancujeme. Naše talenty, naše možnosti a celé naše životy jsou vlastnictvím těchto mužů. Jsme intelektuální prostituti,“ vyznal se John Swinton před svými kolegy ze svých pocitů a přesvědčení.

Orwellova kniha „1984“: válka znamená mír, svoboda je otroctví a nevědomost síla pokroku.

Buddha se ptal: „Jak víte, že ty mé myšlenky jsou správné?“

Sun-c‘ pravil: „Kdo zná protivníka a zná sama sebe, vybojuje sto bitev beze ztrát. Kdo nezná protivníka, ale zná sám sebe, jednou zvítězí, jednou prohraje. Kdo nezná protivníka ani sám sebe ztratí každou bitvu.“

Stará védská mantra praví: „Mouchy touží po ranách, vládci touží po bohatství, nízcí touží po sváru, Svatí touží po míru“.

Miloš Zeman : „Achillovou patou hloupého člověka je hlava.“

Optimista je jen špatně informovaný pesimista.

Citát liberálního myslitele lorda Actona: „Každá moc korumpuje, a absolutní moc korumpuje absolutně.“

Hannah Arendtová: „Legendy jsou určené pro elity, ideologie pro lid a masmédia pro lůzu“.

Římský státník Cicero zdůvodňoval, že nespravedlivý mír je lepší než spravedlivá válka.

Havlíčkův epigram: „Zloděj bližního že nemiluje? Vždyť on se s ním rozděluje!“

Carl von Clausewitz napsal, že války se odehrávají v mlze.
H-nusný A-ktivistický I-mbecilní Z-anedbaný vědou L-ízač cizích prdelí

Už dlouho si připomínám myšlenku Secunda Maior Gaiuse Plinia: „Posledním stupněm závisti je nenávist.“

Karel Havlíček Borovský: „Za pravdu je různá sazba, jednou pomník, jindy vazba. A kdo řekne pravdu dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz.“

Citáty nejmenovaných osobností na včera, dnes i zítra:

„S vašimi názory sice nesouhlasím, ale budu se do krve bít za to, abyste je mohl říkat.“

„Nejjistější cesta do vězení je podporovat perzekuce proti těm, se kterými nesouhlasíme.“

„Vždy bys měl hájit svobodu a práva svého největšího nepřítele a těch nejhorších, protože je to i tvoje svoboda.“

„Svoboda slova je jako křehký ptáček. Když jí začneš vytrhávat peří nebo ustřihneš křídla, tak umře.“

„Osobní svobodu nelze koupit za peníze. Ve svobodné zemi se s ní člověk rodí.“

„Lidé by se neměli bát své banky, ale banka by se měla bát lidí, kteří v ní mají své peníze.“

„Mluvit pravdu, znamená zničit si kariéru“

Základní axiom demokracie: „vláda lidu, pro lid, prostřednictvím lidu“

Bonmot Jana Wericha: „Dělá to z blbosti, nebo za peníze“.

Svoji životní filosofii shrnul Adrian Henri do věty „Jestli se domníváte, že něco můžete udělat a chcete to udělat, pak to prostě udělejte.“

„Máme čtyři typy zločinu podle mezinárodního práva – válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, genocidu a zločin agrese,“ upřesnil Stejskal.

Americký filosof George Santayana řekl, že kdo se nepoučí z historie, je odsouzen ji opakovat.

„naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl, bez ohledu na to, jak to dopadne“ –, který je v české politice obvykle spojován s Václavem Havlem.