Senioři jsou svéprávní dost!

SPOLEČNOST: Svéprávní senioři, fake news a důchody

včera

Vědí mladí absolventi genderových, sociologických a humanitních studií, kdo jsou dnešní senioři? Ke komu promlouvá Česká televize na svém novém kanále pro seniory? Umí senioři číst, počítat a používat vlastní rozum?

Kdo jsou dnešní senioři? Obecně se za seniory považují důchodci. Do důchodu se dnes odchází mezi 60 a 65 lety, tedy lidé narození v 50. letech minulého století. Generace, která se narodila do nejhlubší totality a dokonale pochopila dvojí svět toho, co se smí říkat a dělat ve škole a venku, a toho, co je pravda, a říká se proto jen doma a mezi přáteli. Prostě politicky korektní generace už od pískoviště.

Generace, která jako puberťáci a teenageři (náctiletí) zažila naději kolem roku 1968 i její zmražení na dalších 20 let, zpovzdálí (z filmů a literatury) sledovala hnutí hippies, na diskotékách, z pašovaných desek a načerno nahraných kazet poslouchala Beatles, Rolling Stones, Genesis, Pink Floyd, Black Sabbath, Creedence, Suzi Quatro, Jethro Tull Deep Purple, Led Zeppelin, Queen, Uriah Heep. Generace lidí, kteří většinou nikdy neviděli Kryla naživo, ale všichni znali texty jeho písní zpaměti. Pro mladší seniory je i jazz něco jako dechovka, a ta je opravdu nenadchne a neuctí, možná ve dvě ráno na Silvestra na horách.

Když tehdejší Československá televize točila své „slavné“ normalizační seriály, ti dnešní senioři trávili svůj volný čas na vandrech s kytarou u táboráku, v hospodách, kde se sehnalo všechno od řemeslníků po samizdatovou literaturu, ve filmových klubech, na diskotékách, v divadlech malých forem a studentských klubech, kde občas směli vystupovat, dnešní terminologií řečeno, alternativní, nemainstreamoví písničkáři, kapely a herci.

Schizofrenní generace, která místo večerníčku poslouchala Hlas Ameriky a ke snídani ranní čtvrthodinku vysílání BBC Volá Londýn (ti, kteří neměli v dosahu rušičky, přidávali i Svobodnou Evropu). Tato generace se naučila číst mezi řádky, musela povinně studovat marxismus a ti, kteří ho pochopili, moc dobře vědí, proč odmítají dnešní globální neomarxismus. Myslí si současní odborníci na pravdu, že tito lidé nepoznají propagandu a nemají vlastní názor na vnucované pravdy? Jména se mění a podstata zůstává. Jaký je rozdíl mezi „štvavou vysílačkou“ a „fake news“, mezi omezenou suverenitou satelitních zemí Moskvy podle Brežněvovy doktríny a bruselskými direktivami Evropské komise, které musí země přijmout pod hrozbami sankcí? Třicet let?

Dnešní senioři byli třicátníky či čtyřicátníky, když padl komunistický režim a do Česka se dostaly „západní“ technologie. Řada z nich už třicet let používá počítače k práci i pro soukromé účely, internet používají od jeho počátků u nás na konci devadesátých let. Z jakého titulu dnešní eurosvazáci poučují seniory, co si tam mají číst a jak tomu mají rozumět?

Generace, která mnohdy nesměla studovat to, co chtěla, ale když u se na nějakou školu dostala, tak se ten obor naučila a musela ho umět dobře, jinak by neprošla. Tito lidé vstupovali do první práce ještě v době, kdy práce byla povinná, zvykli si pracovat a po pádu komunismu pochopili, že se musí spoléhat na sebe. Nyní poslouchají zprávy, které jim tvrdí, že nebude na důchody, ale (i jimi zvolení) politici rozdávají těm, kteří pracovat nechtějí, nebo nechtějí pracovat tam, kde je jich zapotřebí, množství podpor, příspěvků a dávek, takže se zejména těm méně kvalifikovaným pracovat vůbec nevyplatí.

Řada dnešních seniorů musela za svůj pracovní život několikrát změnit obor nebo zaměření své práce. Tehdy nebylo běžné natáhnout ruku a žádat dotace nebo podpory. Dluh byla ostuda a bylo zvykem vytvářet si úspory. Jak si dnešní důchodci mají vysvětlit, že na důchody nebude, ale pro politické (ne)ziskovky, kterým jsou zájmy českých (bývalých i současných) pracujících ukradené, zdroje jsou? Dnešní stát se zadluží, aby mohl rozdávat. To znamená jediné. Bude inflace a úspory na stáří se tím znehodnotí. „Naši“ zastupitelé mohou zrušit povinnou maturitu z matematiky, ale neměli by zapomínat, že senioři ještě umí počítat. Nezávisle na tom, co jim říká ČT, Český rozhlas, Seznam, Google, Bakala News, CNN Prima News nebo jiné fake news*. Používají totiž ještě vlastní hlavu.

*Nehodící se škrtněte

Radka Johnová