Nejsme idioti?


Ruský plyn z Ameriky (celé je to ještě zamotanější a komičtější než si můžete myslet).

Paráda, Evropu zachrání místo ruského americký, zkapalněný plyn, sice „krapítek“ dražší, jenže ouvej, belgičtí novináři vypátrali, že ho Amíci vozí z Ruska !!!

Tak tohle je gól! Pamatujete si ještě časy, kdy Američané donutili EU uvalit sankce na Rusko a za každou cenu se snažili Rusy odstřihnout i od dodávek ruského plynu do Evropy a evropským zemím nabízeli, že jim budou dovážet svůj zkapalněný plyn na tankerech, což byla čistá demagogie?

No ono to až taková demagogie nebyla. Tedy byla, ale celé je to ještě zamotanější a komičtější než si můžete myslet.

 Z vyšetřování belgického deníku Le Soir v novém šetření aktivit offshore společností nazvané Paradise Papers totiž vyplývá, že americké tankery vozící do belgických Antverp zkapalněný plyn, které tak činí údajně kvůli tomu, aby snížily závislost EU na ruském plynu, jej nakupují v Rusku! Ano v tom Rusku, na které všechny tyto západní státy uvalily sankce a kvůli kterému byly ěkteré evropské země Američany přinuceny začít nakupovat mnohem dražší zkapalněný plyn z USA, tedy pardon opět z Ruska.

No komedie jako hrom! Jak deník Le Soir detailně píše, kapalný plyn dopravují do Antverp čtyři tankery, které patří společnosti Navigator Holdings ltd., která je zaregistrována na Marshalových ostrovech a 31% akcií této společnosti má dokonce patřit i současnému ministru obchodu USA Wilburu Rossovi, který to ale popřel.

Navigator Holdings ltd má daný plyn nakupovat od ruského Siburu v přístavu Usť-Luga. Společnost Sibur to nepopírá a jednotlivé kontrakty s různými přepravci, včetně Navigators Holdings, uvádí také ve svém účetnictví. Když si to tedy shrneme, některé evropské země se po uvalení sankcí vůči Rusku a tlaku USA snažily snížit svou závislost na zemním plynu dováženém přes ruské plynovody a to tak, že na své území jim začaly americké tankery dovážet zkapalněný a hlavně dražší plyn pocházející také z Ruska.