Může nám normálním někdo nenormální odpovědět?

Do teď jsem si myslel, že je na Ukrajině válka, ruský agresor bojuje proti hrdinům z praporu Azov a hele,

oni zatím pečou sušenky a připravují pro nás kamiony

s čerstvými vajíčky a droždím.

Proč my tam posíláme potravinové pomoci ? Že přibalej med chápu, vláda nám ho bude mazat kolem huby.

Nevím, jsem opravdu blbej.

Pepa

Předmět: Potraviny z Ukrajiny do ČR…. !!!

To je k posrání, hrůza, co nás ještě čeká !!!

-Aktuálně – Do ČR míří potraviny z Ukrajiny. Díky ukončení výroby českých výrobců potravin a pěstitelů, či chovatelů se chystá na český trh přes stovka ukrajinských dodavatelů.“Díky nedostatku některých komodit v ČR, zejména vajec, drůbeže a výrobků z ní, pečiva… zajistilo MPO dostatečný přísun potravin z Ukrajiny“.Jedná se především o masné výrobky, pochutiny, ořechy, vejce, cukrovinky, rybí výrobky, konzervy, drůbeží maso, včelí med, slunečnicový olej a pekařské droždí.“České firmy se díky vysokým cenám energií stávají nekonkurenceschopné ale díky zrušenému clu na zboží z UA bude všeho na trhu dostatek“. „Velice oceňujeme UA vstup na trh zejména v oblasti drůbeží výroby a drůbežích produktů, zejména vajec“. Ptačí chřipka na území ČR způsobila výpadek na trhu, ovšem UA má dostatek kapacit k dovozu, nebo převzetí končících firem (Síkela) Co dodat? Konspirátora by napadlo, že tu někdo cíleně a záměrně zlikvidoval vše české, aby na jeho místo za velkých mohl za ovací dosadit Ukrajinské a jiné zahraniční firmy… Obrovské množství drůbeže a vajec bylo záměrně zlikvidováno, aby vznikl na trhu nedostatek, byl důvod zvednout ceny a nikdo nedokáže posoudit, zda to bylo opravdu nutné.

https://www.denik.cz/ekonomika/do-obchodu-miri-ukrajinske-potraviny-20240118.html

a už je to tady:

Na Ukrajině sužované útokem Rusů je připravena stovka dodavatelů, již splňují všechny unijní normy a mohou své produkty okamžitě vyvážet.

Sortiment pražského obchodu Sladká Nina plně dostojí názvu. Nabízí mimo jiné kulaté sušenky s kousky čokolády či plněné marmeládou nebo hřebeny sypané cukrem. „Dovážíme i dorty,“ popsala jednatelka obchodu s ukrajinskými cukrářskými výrobky Ljudmyla Jelfimovová. Sladká Nina je jedním z mála podobných obchodů v Česku, kam se dováží přímo z Ukrajiny konkrétní hotové produkty.

Do českých supermarketů by ale mohly ve větším zamířit i prvotní suroviny. Regály s ukrajinským zbožím nabízí například projekt Ucare by FoodTech Shelf, který na Ukrajině vybírá a domlouvá dodavatele, kteří by mohli jídlo nejen do Česka, ale i celé Evropské unie dodávat. „Ukrajinští výrobci mohou evropským maloobchodníkům nabídnout řadu svých produktů Patří sem dlouhodobě skladované masné výrobky, pochutiny, ořechy, med, cukrovinky, rybí výrobky, konzervy, potraviny nebo nealkoholické nápoje,“ vyjmenovala manažerka Ucare by FoodTech Shelf Halyna Melnyková.

„K dnešku máme více než sto výrobců připravených k okamžitému vývozu. Všechny jejich výrobky splňují unijní i americké normy,“ doplnila Melnyková.

Kromě nového sortimentu má mít tato spolupráce pro obchody výhodu také v tom, že jim může přilákat nové zákazníky. „Ukrajinští uprchlíci si budou moci koupit své oblíbené výrobky z domova,“ vysvětlila manažerka. Část zisku z prodeje chce organizace věnovat na dobročinné účely a na obnovu země.

Nejde o absolutní novinku

Ukrajinské potraviny ale nejsou v Česku absolutní novinkou. „Pokud jde o země mimo Unii, nejvíce agrárních produktů dováží Česko právě z Ukrajiny. Importuje se především líh, zmrazené borůvky a maliny, vyloupané vlašské ořechy, čerstvé drůbeží maso, včelí med, slunečnicový olej a pekařské droždí,“ vyjmenoval mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Na dovoz ukrajinských potravin bylo také dočasně, minimálně do letošního června, v rámci celé Unie zrušeno clo. Případné ukrajinské regály v supermarketech ale potřebují především pravidelné a nerušené dodávky.

Podle Jelfimovové lze nicméně bez větších problémů zatím do Česka dostati tak specifické zboží, jako jsou třeba sušenky a dorty z řemeslných pekáren. „Samozřejmě je válka, a tak je situace složitá. Ale zatím jsme problémy s dodávkami neměli, naštěstí všechno běží jak má,“ přiblížila podnikatelské zkušenosti.

Potraviny z Ukrajiny se již nyní objevují v řadě řetězců po celé Evropě. Najdete je například v Tesku, Aldi, ve Sparu, Lidlu nebo Kauflandu.

Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/do-obchodu-miri-ukrajinske-potraviny-20240118.html